Auto Moto Invest Cum să rămâi în siguranță când călătorești cu mașina în timpul pandemiei de coronavirus

  1. Auto Moto Invest SRL
  2. Cum să rămâi în siguranță când călătorești cu mașina în timpul pandemiei de coronavirus
18.03.2020

Cum să rămâi în siguranță când călătorești cu mașina în timpul pandemiei de coronavirus

Întreaga lume este afectată de noua pandemie globală a coronavirusului. Cel mai simplu sfat este să minimizezi contactul cu ceilalți. Dar ce se întâmplă dacă trebuie să mergi undeva cu mașina? Urmați sfaturile de mai jos. .

Cum sa iti dezinfectezi corect masina - 1

Regula principală este de a reduce contactul cu ceilalți. Dar dacă trebuie să faci o călătorie, protejați-vă. „În mod ideal, nu mergeți nicăieri. Dacă trebuie să mergi undeva, mergi singur - nu împărți mașina cu nimeni. Dacă trebuie să mergeți cu cineva, asigurați-vă că persoana respectivă nu prezintă simptome acute de boală respiratorie. Folosiți o mască de protecție sau una respiratorie. Asigurați-vă că aveți detaliile de contact ale tuturor celorlalți pasageri, astfel încât să îi puteți urmări dacă aflați că sunteți infectat ", spune Jana Parmová, medicul șef la ŠKODA, care prezintă regulile de bază pe care toți trebuie să le respecte.

Este important să rețineți că, chiar dacă o mașină este un fel de unitate de izolare mobilă care vă permite să reduceți la minimum contactul cu alții în călătoriile necesare, cum ar fi cumpărarea de alimente, medicamente sau alte elemente esențiale, călătoria cu mașina nu este lipsită de riscuri.

Dezinfectează

Dacă nu puteți evita să intrați în contact cu alții și să mergeți undeva cu mașina, acordați atenție măsurilor de igienă preventive. „Dezinfectați toate suprafețele pe care le atingeți înainte și după călătorie, mai ales dacă împărțiți mașina cu cineva sau dacă trebuie să transportați pe cineva”, spune doctorul Parmová.

Elementele interiorului mașinii pe care ar trebui să le dezinfectezi
►Volanul ►Schimbătorul de viteze ►Frâna de mână ►Mânerele portierelor  ►Controalele radioului și sistemului infotainment ►Manetele pentru semnalizare, ștergătoarele de parbriz, cruise control ►Cotierele ►Manetele de reglarea a scaunelor  ►Rama interioară a portierei

Luați această curățare foarte în serios: dezinfectați volanul, schimbătorul de viteze, frâna de mână, mânerele ușilor, butoanele de controal ale radiolui și sistemului infotainment, acestea fiind evidente pentru oricine, dar nu uitați și de alte elemente cum ar fi: manatele pentru semnalizare, pentru stergatoarele de parbriz sau cruise control, butoanele de control pentru oglinzi,  cotiera, controalele de poziție a scaunului, rama portierelor și mânerele lor exterioare sau mânerul portbagajului. Aceste principii sunt și mai importante pentru șoferii de taxi și alți șoferi care transportă pasageri.

Ce ar trebui să folosiți pentru a dezinfecta mașina?

Organizația Consumer Reports, de exemplu, recomandă utilizarea unor produse de curățare pe care le aveți deja acasă. Soluții de curățare cu o concentrație de cel puțin 70% alcool sunt eficiente împotriva coronavirusului, iar alcoolul izopropilic nu va deteriora suprafețele mașinii. De fapt, este ceea ce folosesc producătorii auto și subcontractanții lor pentru a dezinfecta piese. Pentru a vă crește liniștea sufletească, Consumer Reports spune că puteți utiliza alcool pentru a șterge tapițeria scaunelor și a altor suprafețe moi din mașină. Dar aveți grijă să nu le înmuiați. Alcoolul nu ar trebui să deterioreze nici tapițeria de piele, nici imitația, dar o curățare excesivă cu alcool poate decolora materialul: deci nu frecați scaunele și alte suprafețe din piele prea tare. Totuși, după curățare, suprafețele din piele din mașină trebuie tratate cu produse de protecție a pielii.

Elementele exteriorului mașinii pe care ar trebui să le dezinfectezi
►Mânerele portierelor  ►Rama portierelor ►Mânerul portbagajului

Nu folosiți niciodată peroxid de hidrogen, de exemplu, ceea ce va deteriora cel mai probabil suprafețele mașinii. Nu folosiți produse de curățare care conțin amoniac pe ecranele tactile ale mașinii, informează Consumer Reports. Lavetele din micro-fibră sunt ideale pentru curățarea tuturor suprafețelor și pentru toate metodele de curățare.

Măștile de față protejează pe alții, măștile respiratorii (cel puțin clasa FFP3) te protejează

Mai ales dacă călătoriți cu pasageri și unul dintre aceștia riscă să intre în contact cu o persoană infectată, folosiți echipament de protecție, adică măști de față și măști respiratorii. O mască de față clasică din pânză nu-l va proteja pe cel care o poartă împotriva virusului, dar poate reduce semnificativ riscul ca cel care o poartă să-i infecteze pe ceilalți. Deci, chiar și o mască de față obișnuită este un semn de grijă față de ceilalți din mașină și poate reduce riscul de infecție. Pentru o protecție reală, aveți nevoie cel puțin de măști respiratorii din clasa FFP3.

Apropo, șoferii s-ar putea să nu își dea seama de acest lucru, dar mulți dintre ei au  o mască de față în trusa de prim-ajutor a mașinii. În unele țări europene, măștile de față erau un echipament obligatoriu; în unele țări sunt în continuare. Așadar, aruncați o privire în trusa dvs. de prim ajutor - s-ar putea să aveți o mască în ea.

De asemenea, doctorul Parmová vă sfătuiește să aerisiți întotdeauna bine mașina după ce o curățați. Și aerisirea este legată de un alt sfat: curățați unitatea de aer condiționat. Asta nu înseamnă neapărat să duci mașina într-un centru de service. Puteți cumpăra (online, să zicem sau la benzinării) spray-uri specializate pentru curățarea sistemului de aer condiționat și ventilație al unei mașini. Deși acestea nu sunt la fel de eficiente ca și curățarea profesională, ele pot ajuta din nou la reducerea riscului: spray-ul de dezinfectare ar putea să nu șteargă coronavirusul, dar faptul că aveți un sistem de încălzire și climatizare mai curat înseamnă un risc mai scăzut de apariție a virusului.

Alimentarea în siguranță

Dacă trebuie să mergeți undeva cu mașina, este foarte probabil că va trebui să cumpărați combustibil mai devreme sau mai târziu. Nu uitați să fiți foarte atenți la igiena din benzinării. Minimizați contactul cu personalul. Alegeți o stație de alimentare cu autoservire dacă puteți. După alimentarea mașinii, spălați-vă imediat mâinile sau măcar dezinfectați-le cu o soluție de dezinfectare pentru mâini - ar trebui să aveți o cantitate suficientă în mașină. În mod ideal, utilizați una dintre metodele moderne pentru plata combustibilului dvs.: plata cu cardul contactless sau telefonul mobil, de exemplu. Unele benzinării vă permit să folosiți metode de plată fără contact chiar la pompă, astfel încât nu este necesar să intrați în magazin. Și, întâmplător, un alt mod de a reduce riscul este să vă asigurați că rezervorul este plin, așa că nu trebuie să vă întoarceți la benzinărie imediat după aceea. Deși unele dintre măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului pot părea drastice și excesive, grija și precauția sunt esențiale. Cu cât respectăm mai mult aceste măsuri, cu atât reducem riscul răspândirii infecției și cu atât mai repede ne putem reîntoarce la viața noastră normală. Așa că aveți grijă, reduceți cât mai mult contactul cu ceilalți și călătoriile cu mașina, nu uitați să vă spălați bine mâinile și să folosiți dezinfectant.

Inregistrare newsletter

In Newsletter-ul nostru primiti regulat informatii privind produsele noastre precum si o selectie de oferte exclusive!

Datele introduse nu sunt valide. Va rugam sa incercati inca o data.

Va rugam sa selectati un mod de adresare

A intervenit o problema la abonarea la newsletter. Va rugam sa incercati inca o data mai tarziu.

checkbox_default

Va multumim!

Abonarea la newsletter a fost efectuata cu success.

Veti primi un e-mail care contine un link de confirmare. Va rugam sa confirmati accesand acest link, pentru a putea fi incheiata inregistrarea dumneavoastra.